خلاصه کتاب قدرت عادت
خلاصه کتاب قدرت عادت
نویسنده امریکایی چارلز دوهیگ (Charles Duhigg) نویسندهی کتاب قدرت عادت (The Power of Habit) به آموزش مفاهیم علمی در خصوص تغییر عادت، برای عموم مردم نگاشته شده است.
کتاب قدرت عادت از سری کتابهای کسبوکار انتشارات هورمزد؛ با ترجمه خانم پروین بیات برای هیجدهمین و نوزدهمین بار به چاپ رسیده است. با این که این کتاب در سال 2012 منتشر شده، ولی یا این حال هنوز جز تاثیرگذارترین کتاب برای مدیران از دانشگاه هاروراد است.
با خلاصه کتاب قدرت عادت به عادات خوب و بد خود پی خواهید برد. سپس می توانید عاداتی را که پیروزی یا شکست زندگیتان به آن وابسته است، تغییر دهید.
کتاب قدرت عادت، یکی از بهترین کتابهای چارلز دوهیگ است. نشر هورمزد معتقد است هر کسی باید این کتاب را بخواند، اگر می خواهد کنترل زندگی خود را به دست بگیرد. در این کتاب به طور کامل توضیح میدهد که چطور عادات ما با علوم، تحقیقات و داستان های زندگی واقعی مورد حمایت قرار میگیرند. علاوه بر این، کتاب قدرت عادت استراتژیها و تکنیکهای عملی برای اعمال تغییرات در سطح فردی، سازمانی و اجتماعی فراهم کرده است.
قانون طلایی تغییر عادت و اساس تغییر عادت
عادت چیست؟
چرا عادت به وجود میآیند؟
عادت را چگونه میتوان تغییر داد؟
عادت یک رفتار روتین است که به طور منظم تکرار می شود و به طور ناخودآگاه اتفاق می افتد.
عادتها بدون اجازه ما ظاهر میشود.
چارلز دوهیگ در کتاب قدرت عادت از دیدگاه روانشناسان، عادت را اینگونه تعریف میکند؛ تمایل یا احساسی که از طریق تکرار قبلی تجربه ذهنی به دست آورده می شود. هنگامی که فرد رفتار روتینی را انجام میدهد نیازی به تجزیه و تحلیل رفتار ندارد.
گاهی اوقات عادت از روی اجبار انجام میشود. رفتار جدید می تواند از طریق فرآیند تشکیل عادت اتوماتیک شود. درک علم تمایلات، ریشهای و حیاتی است. آداب روزانهی بسیاری وجود دارد که باید هر روز آنها را انجام دهیم، اما هیچگاه به عادت تبدیل نمیشوند.
دلیل پیدایش عادات این است که مغز ما پیوسته به دنبال راههاییاست که دست از تماس بردارد. مغز تلاش میکند تا هر عمل روزمرهای را به عادت تبدیل کند؛ زیرا عادات باعث میشوند مغز ما بیشتر استراحت کند. همین استعداد ذخیرهکردن فعالیت، خود امتیازی مهم محسوب میشود.
چارلز داهیگ؛ قانون طلایی تغییر عادت را مؤثرترین راهکار برای ایجاد تغییرات می داند. افراد هرگز نمیتوانند عادات بد را ازبین ببرند، مگر با نگهداشتن محک و پاداشی قدیمی در کنار کار روزمرهی جدید. برای تغییر هر عادت، محرک قدیمی را نگه دارید و پاداش قدیمی را تحویل دهید،اما کار روزمرهی تازهای را هم آغاز کنید.
شیوه عملکرد قانون طلایی عادت است: اگر از همان محرک استفاده میکنید، پس همان پاداش را هم فراهم کنید. میتوانید کار روزمره را تغییر دهید و در عادت تفاوت ایجاد کنید. چنانچه محرک و پاداش به همان شکل باقی بمانند، تقریباً با هر عادتی تغییر میکنند.
قوانین طلایی تغییر عادت؛ شما نمیتوانید هیچ عادتی را ازبین ببرید؛ بلکه فقط میتوانید آن را تغییر دهید. این یعنی اساس تغییر عادت.
چارچوب برای شناخت و شکلدهی به عادات در زندگی افراد
هر کدام از فصلهای کتاب قدرت عادت به جنبههای متفاوتی از علت وجود عادات و نحوهی عملکردشان میپردازد. چارچوب با برای شناخت و شکلدهی به عادات در زندگی افراد میپردازد.
- شناخت کار تکراری و روتین؛
- تجربه و آزمایش پاداش یا نتیجه؛
- جداکردن نشانه یا آغازگر؛
- داشتن برنامهی مشخص.
شاید بخواهید این مطلب را ببینید: کتاب قلاب: فرایندی چهار مرحلهای که شرکتها برای عادت سازی استفاده میکنند.
گام اول شناخت کار تکراری و روتین
محققان امآیتی، در رأس هر عادتی به چرخهی عصبشناختی سادهای دست یافتهاند؛ چرخهای که متشکل از سه قسمت است:نشانه، کار تکراری و پاداش یا نتیجه.
شما برای درک عاداتتان نیاز دارید اجزای چرخههایتان را شناسایی کنید. هنگامیکه چرخهی عادتِ رفتار خاصی را تشخیص دادید، آنگاه میتوانید به دنبال روشهایی باشید تا کارهای تکراری یا روزمرههای جدید را جایگزین کاری قدیمی کنید.چگونه تشخیص و سپس تغییر این رفتار را ازسر میگیرید؟ با شناخت چرخهی عادت.
نخستین گام، شناخت همان کار تکراری است. داستان ورزش کردن، مانند بسیاری از عادات کار تکراری از واضحترین جنبههاست. این کار همان رفتاری است که قصد تغییر دادنش را دارید. کار تکراری در شناخت این عادت این است که حداقل بیش از سه بار در هفته ورزش کنید.
یکی از دلایل روی آوردن به ورزش یا دویدن یا وزنهبرداری کار تکراری را یافتهاند. اقدام از روی هوس؛ داشتن وقت آزاد؛ جلوگیری از استرسهای ناخواسته در زندگی شان. ادامه روند این کارها تا تبدیل شدن به عادت پایدار، که افراد برای آن تلاش میکنند.
بعد، این سؤال را میپرسید که نشانه یا آغازگر این کار تکراری چیست؟ آیا کسالت است؟ آیا چاقی و اضافه وزن است؟ پاسخ این است قبل از انجامدادن هر کار دیگری به تفریح نیاز دارید. پاداش چیست؟ خود ورزش؟ تغییر جَو؟ شادابی و طراوت؟ حس موفقیت؟ بدنی مقاوم و خوش فرم؟ یا انفجار انرژی که بعد از ورزشکردن به وجود میآید؟
گام دوم تجربهی آزمایش پاداش یا نتیجه
پاداشها نیرومندند؛ زیرا تمایلات ما را برآورده میکنند، اما ما بیشتر اوقات از تمایلات پدیدآورندهی رفتارهایمان بیاطلاعیم. برای اینکه بدانیم کدام تمایلات، رفتارهای خاصی را پدید میآورند، تجربهی پاداشها و نتایج متفاوت سودمند است.
این کار شاید چند روز یا یک هفته یا بیشتر به طول انجامد. در طول آن مدت، شما نباید فشاری برای ایجاد تغییری واقعی احساس کنید. خودتان را دانشمندی درنظر بگیرید که در مرحلهی جمعآوری اطلاعات است.
حال متوجه شدید؛ مهم نیست که به جای ورزش کردن، چه تصمیمی میگیرید یا چه کاری انجام میدهید. نکته امتحانکردن فرضیههای متفاوتیاست تا بدانیم کدام تمایل باعث پیدایش کار تکراری میشود.
آیا شما به خود ورزش کردن تمایل دارید یا فارغ شدن از استرس و کسالت؟
اگر تمایلتان به خود ورزش است یا علت آن اندامی خوش فرم و ورزیده است؟
در این شرایط تفریح نیز رفع کسالت و کرختی میکند؟
یا به دلیل نیاز به انرژیایاست که از ورزش کردن به دست میآورید؟
در این صورت، قهوه نیز شاید انرژی لازم را کفایت میکند. یا برای ورزش نکردن رفتن به باشگاه را بهانه میکنید؟
باشگاه و نداشتن کفش ورزشی فقط بهانه است؟
اگر چنین است، پس ورزشهای ساده و حرکاتی ساده نیز میتواند این تمایل را برآورده کند.
در هنگام امتحانکردن چهار پاسخ پاداش متفاوت، از ترفندی قدیمی برای یافتن الگوها یا عادت استفاده کنید. به این شکل که پس از انجامدادن هر کاری سه نکتهی اولی را که بعد از ورزشکردن به ذهنتان میرسد، روی برگهای یادداشت کنید.
این سه چیز میتواند شامل احساسات، افکار اتفاقی یا تفکر به احساستان باشد یا فقط سه کلمهای باشد که بلافاصله به ذهنتان خطور کرده است.
درنهایت، شما با آزمایش پاداشها یا نتایج متفاوت آنچه را که واقعاً بدان تمایل دارید از مابقی موارد جدا میکنید و این نکته در روند تغییر عادت بسیار مهم است.
با پیداکردن کار تکراری و پاداش آنچه میماند شناخت نشانه یا آغازگر است.
گام سوم جداکردن نشانه یا آغازگر
هنگامیکه به مطالعهی این عوامل خاص پرداخت، الگوها یا همان عادات پدیدار شدند.
زندگی ما نیز بر همین منوال است. علت دشواری شناسایی محرکهای پدیدآورندهی عادات ما در این است که هنگام آشکارشدن رفتارهایمان اطلاعات زیادی برای بهستوهآوردن ما وجود دارد.
از خودتان سؤال کنید. چون گرسنه هستید آیا هر روز صبحانه را در زمان معینی صرف میکنید؟
یا به این علت که ساعت زمان هفت وسی دقیقه را نشان میدهد؟
یا چون فرزندانتان صبحانهخوردن را آغاز کردهاند؟
یا چون لباس پوشیده و آمادهاید، عادت صبحانهخوردن پدیدار میشود؟
هنگامیکه با اتومبیلتان راهی محل کار میشوید، خودبهخود بهسمت چپ میپیچید، چه چیزی باعث تحریک این رفتار میشود؟
تابلوی خیابان؟
یک درخت؟
علم به اینکه در حقیقت سمت چپ، مسیر درست است؟
یا همهی موارد؟
زمانیکه فرزندتان را با اتومبیل به مدرسه میبرید و متوجه میشوید بهطرزی ناخودآگاه مسیر محل کارتان را ازسر گرفتهاید نه راه مدرسه را، بهنظرتان چه عاملی باعث این اشتباه شده است؟
محرکی که باعث پدیدآمدن عادت «رفتن به محل کار» بهجای «رفتن به مدرسه» شد، چه بوده است؟
ما برای یافتن هرکدام از محرکها میتوانیم از همان سیستمی استفاده کنیم که آن روانشناس بهکار برد؛ یعنی، شناسایی گروههای رفتاری بهمنظور بررسی دقیق مواجهشدن با الگوها یا عادات.
آزمایشها نشان دادهاند که تقریباً تمام محرکهای عادتمدار بهیکی از پنج گروه زیر تعلق دارد:
- مکان؛
- زمان؛
- وضعیت احساسی
- افراد دیگر
- عمل قبلی.
گام چهارم داشتن برنامه
هنگامیکه چرخهی عادتتان را درک میکنید، آنگاه پاداشی را شناختهاید که محرک رفتار شماست. شما میتوانید تغییر رفتار را آغاز کنید و با برنامهریزی برای محرک و انتخاب رفتاری که پاداش مورد نظرتان را ارائه میدهد به کار تکراریِ بهتری روی بیاورید. آنچه نیاز دارید، یک برنامه است.
در مقدمه، آموختیم هر عادت انتخابیاست که در برخی موارد بهعمد آن را انجام میدهیم، سپس فکر میکنیم که چگونه میتوانیم آن را متوقف کنیم؛ اما بیشتر اوقات هر روز به انجامدادن آن ادامه میدهیم.
بهعبارتدیگر، هرکدام از عادات فرمولی هستند که مغز ما بهطور طبیعی آنها را دنبال میکند. هنگامیکه محرک را میبینیم کاری تکراری انجام خواهیم داد تا به پاداش دست پیدا کنیم.
برای اینکه این فرمول را دوباره پیاده کنیم. باید انتخابکردن را ازسر بگیریم و آسانترین راه برای انجامدادن این کار، بر اساس مطالعات انجامشده، داشتن برنامه است. در حیطهی این برنامهها، روانشناسی عامل «تحقق تمایلات» شناخته شده است.
واضح است که تغییر برخی عادات دشوار بهنظر میرسد؛ اما این چارچوب، جایی برای آغاز است. گاهی تغییر به صَرف زمانی طولانی، آزمایشات متعدد و شکستهای مکرر نیاز دارد؛ اما هنگامیکه چگونگی عملکرد عادتی را درمییابید با شناسایی محرک، کار تکراری و پاداش بر آن مسلط میشوید.
چرا باید خلاصه کتاب قدرت عادت را خواند؟
اگر عادت بدی دارید یا میخواهید عادت خوبی را در خودتان به وجود بیاورید، خلاصه کتاب قدرت عادت را از دست ندهید.
اگر میخواهید تغییری در زندگی خود ایجاد کنید ولی هنوز استراتژی عادت را نمی دانید خلاصه قدرت عادت چارلز داهینگ مطالعه کنید.
با دانلود pdf قدرت عادت میتوانید در هر دستگاهی مانند موبایل، تبلت یا کامپیوتر مطالعه کنید.
با خرید صوتی کتاب قدرت عادت در صرفهجویی زمان خود نیز به تغییر الگوهایی که به زندگی انسان شکل میبخشد را شناسایی و یاد میگیرید عادات خود را تغییر دهید.
با دانلود خلاصه کتاب قدرت عادت ( PDF انگلیسی): The Power of Habit از کیم هارتمن هم میتوانید این کتاب را مطالعه کنید.
از حقایق عجابآور چارلز داهیگ در سخنرانیها، ارائهها و کنفرانسهای و کسبوکار خود استفاده کنید.
با خرید کتاب قدرت عادت چارلز داهیگ و خواندن این کتاب به رفتارهایی که بدون تفکر انجام میشود و تنها دلیلش خودمان هستیم.
اگر کتاب قدرت عادت را قبلاً مطالعه کرده باشید، با خواندن خلاصه این کتاب، موضوعاتی که خواندید را خیلی راحت به یاد میآورید.
دانلود کتاب صوتی قدرت عادت
از وقتی انتشارات هورمزد کتاب قدرت عادت ترجمه کرد در رده برترین کتابهای دنیا بود. در ابتدا کتاب قدرت عادت به صورت چاپی در تمام کتاب فروشیها و شهرکتابها و در سایت نشر هورمزد عرضه شد. متاسفانه به دلایل حقوق کپیبرداری امکان انتشار رایگان کتاب فراهم نشد و بعدها در فیدیبو، کتابراه، طاقچه و نوار جلد و بصورت الکترونیکی عرضه شد.