سبد خرید

طوفان فکری؛ جمع آوری ایده های خلاقانه

شاید شما هم با شنیدن کلمه طوفان فکری به وحشت بیفتید، اما می‌توانید نفس راحتی بکشید. در تولید دانش، طوفان فکری کار سختی نیست. این تکنیک به‌منظور جمع‌آوری خلاقیت و یافتن راه‌های جدید برای دستیابی به مخاطبان ضروری است. بدون استراتژی طوفان فکری، چگونه ایده‌های جدید را تولید و بررسی می‌کنید؟ تیم شما چگونه ایده‌ها و استراتژی‌ها را به یکدیگر منتقل می‌کند؟ لازم نیست سخت و خسته‌کننده باشد. اگر طوفان فکری را درک کنید، می‌توانید آن را به بخشی ارزشمند از توسعه استراتژی‌های بازاریابی و همچنین محصولات دیجیتال جدید تبدیل کنید.

طوفان فکری

طوفان فکری چیست؟

طوفان فکری به تمرین تولید ایده‌ها و قرار دادن آن‌ها به شکل مشخص، مانند روی یک‌تکه کاغذ یا در یک برنامه کامپیوتری اشاره دارد. می‌توانید با استفاده از طوفان فکری مغز خود را مجبور کنید تا راه‌حل‌های جدیدی برای مشکلات یا ایده‌هایی در مورد یک محصول ارائه دهد.

به‌طور سنتی، طوفان فکری یک فعالیت گروهی است که می‌تواند به شما کمک کند تا ایده‌های مرتبط را باهم ادغام کرده تا یک کل منسجم را تشکیل دهید.

بااین‌حال، هیچ راه درستی برای طوفان فکری وجود ندارد. برخی از مردم‌دوست دارند به‌تنهایی طوفان کنند، یک کاغذ و یک خودکار در دست، همراه با یک فنجان قهوه در نزدیکی‌شان. آن‌ها دوست دارند ایده‌های خود را قبل از اینکه با دیگران بحث کنند، روی کاغذ بیاورند.

در همین حال، سایر متخصصان تجارت دانش نیاز به تعامل با افراد دیگر دارند تا واقعاً وارد چارچوب ذهنی طوفان فکری شوند. ممکن است نام «جلسه طوفان فکری» را شنیده باشید. این دقیقاً همان چیزی است که ما در اینجا در مورد آن صحبت می‌کنیم.

چرا و چه زمانی باید طوفان فکری ایجاد کرد؟

اگر مشکلی دارید که باید آن را حل کنید یا اگر می‌خواهید پروژه جدیدی را شروع کنید، طوفان فکری بهترین راه برای پیشبرد سریع آن است. شما به‌سرعت ایده‌ها را تولید خواهید کرد و به سمت راه‌حل یا محصولی کارآمدتر حرکت خواهید کرد. بااین‌حال، طوفان فکری همیشه در ابتدای پروژه اتفاق نمی‌افتد.

بهترین شرایط برای طوفان فکری چیست؟

اگر به‌صورت گروهی یا توسط خودتان جلسه طوفان فکری برگزار می‌کنید، به محیطی نیاز دارید که برای خلاقیت مناسب باشد. شما ممکن است یک جلسه طوفان فکری در دفتر خود داشته باشید، به‌عنوان‌مثال، یا در یک فضای جلسه آرام، مانند یک کافی‌شاپ.

در حالت ایدئال، همه می‌توانند به‌طور مساوی در بحث مشارکت داشته باشند. همچنین ایده خوبی است که فردی را برای نوشتن ایده‌ها معرفی کنید. به‌این‌ترتیب، به‌جای چندین لیست جداگانه، یک لیست در حال اجرا دارید. البته، اگر به‌تنهایی در حال طوفان فکری هستید، این مورد صدق نمی‌کند.

چهار قانون اساسی طوفان فکری چیست؟

در سال 1957، الکساندر فاکنی آزبورن، مدیر تبلیغات، چهار قانون طوفان فکری را ارائه کرد:

  •  قبل از در نظر گرفتن هر یک از آن‌ها تا حد امکان ایده‌های بیشتری ایجاد کنید. هر چه ایده‌های بیشتری داشته باشید، بهتر است. حتی اگر بسیاری از آن‌ها هرگز به نتیجه نرسند، شما تارهای عنکبوت ذهنی را پاک‌کرده‌اید.
  • هرگز از ایده‌های شرکت‌کننده دیگر انتقاد نکنید. شما نمی‌خواهید یکی دیگر از اعضای تیم را به خاطر بیان ایده‌ای که به نظر شما ناخوشایند یا عجیب است موردانتقاد قرار دهید. این نوع رفتار خلاقیت را از بین می‌برد و کار گروهی را خنثی می‌کند.
  • از سانسور ایده‌های به‌ظاهر «ابلهانه» خودداری کنید. این ایده ها گاهی اوقات می‌توانند به بهترین راه‌حل‌ها منجر شوند. این نشانه آن است که شما خارج از چارچوب فکر می‌کنید، به این معنی که سطح بالایی از خلاقیت را به کار می‌گیرید.
  • ایده‌های موجود را برای گسترش آن‌ها کامل دهید. شما فقط از طوفان فکری برای ارائه ایده‌های جدید استفاده نمی‌کنید. ممکن است بتوانید در ایده‌های قدیمی نوآوری کنید تا دوباره آن‌ها را تازه و قابل‌استفاده کنید.

درحالی‌که لزوماً مجبور نیستید از این قوانین پیروی کنید، اما زمانی که شما در بلاتکلیفی گیرکرده‌اید و از عدم پیشرفت خود ناامید شده‌اید، می‌توانند مفید باشند. آن‌ها به جلسات طوفان فکری شما کمک می‌کنند.

چگونه به‌طور مؤثر طوفان فکری داشته باشیم؟

طوفان فکری مؤثر، همان‌طور که در بالا ذکر کردیم، نیاز به آمادگی دارد. علاوه بر پیروی از دستورالعمل‌های ما در مورد زمان و مکان مناسب برای جلسه خود، باید بدانید که چگونه خود یا گروه خود را در این فرآیند راهنمایی کنید. در ادامه چهار مرحله آورده شده است که می‌توانید برای اینکه جلسه طوفان فکری فردی یا گروهی خود را تا حد امکان کارآمد و مثمر ثمر کنید، انجام دهید.

آمادگی ذهنی گروه

حتی اگر به‌تنهایی کار می‌کنید، باید خود را برای طوفان فکری آماده کنید. مکانی را انتخاب کنید که در آن طوفان بر پا کنید، اگر به‌صورت گروهی کار می‌کنید، به دیگران اطلاع دهید که برنامه‌هایشان را بازمان جلسه هماهنگ کنند. اگر لازم است برایشان دلیل برگزاری جلسه را توضیح دهید. نکته مهم در اینجا این است که همه را در چارچوب ذهنی درست برای خلق ایده‌ها قرار دهیم.

نحوه ارائه مشکل

کار بعدی شما این است که مطمئن شوید که همه در چارچوب ذهنی مناسب برای طوفان فکری هستند. مشکلی که امیدوارید اصلاح شود را توضیح دهید تا همه در یک سطح باشند. هدف در اینجا این است که مطمئن شویم همه به سمت یک راه‌حل مشترک کار می‌کنند.

این وظیفه شماست که مطمئن شوید همه افراد، مشکلی را که می‌خواهید حل کنید را درک می‌کنند. می‌توانید با توضیح اینکه چه چیزی درگذشته مؤثر بوده و چه راهکاری افاقه نکرده است شروع کنید. حتی ممکن است بخواهید قوانین طوفان فکری را درجایی بنویسید که همه بتوانند آن‌ها را ببینند. به‌این‌ترتیب، همه می‌دانند که چگونه در جلسه طوفان فکری رفتار کنند.

هدایت کردن بحث

هنگامی‌که مشکل را مشخص کردید، جلسه طوفان فکری را با درخواست از هر یک از اعضای تیم برای ارائه یک ایده شروع کنید. شما انتظار ندارید که راه‌حل‌ها به‌سرعت ایجاد شوند، اما هدف این است که مردم صحبت کنند و افکارشان را به اشتراک بگذارند.

با شروع جلسه طوفان فکری، وظیفه شما این است که مکالمه را در مسیر خود نگه‌دارید و قوانین را به همه یادآوری کنید. اگرچه طوفان فکری فرآیندی نسبتاً غیررسمی است، اما اگر همه تمرکز خود را حفظ کنند و ایده‌هایشان را به اشتراک بگذارند، بازهم باید نتایج مثمر ثمری به همراه داشته باشد.

به نتیجه رساندن

در یک نقطه، جلسه طوفان فکری باید به پایان برسد. شما باید تصمیم بگیرید که کدام‌یک از ایده‌ها شایستگی دارند و با راه‌حل پیش بروید. شاید برای مثال راهی برای حل یک مشکل بازاریابی پیدا کرده باشید، یا شاید محصول آنلاین بعدی خود را ارائه کرده باشید. صرف‌نظر از موضوع جلسه طوفان فکری، باید در عمل نیز آن را به پایان برسانید.

مؤثرترین تکنیک‌های طوفان فکری کدم‌اند؟

تکنیک‌های طوفان فکری بسیاری وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. می‌توانید چندین تکنیک طوفان فکری را امتحان کنید تا بفهمید چه چیزی برای شما و تیمتان مناسب‌تر است. در ادامه برخی از مؤثرترین و محبوب‌ترین تکنیک‌های طوفان فکری آورده شده است. بر اساس توضیحات آن‌ها، یکی را انتخاب کنید که به نظر می‌رسد برای محیط کار شما بهترین نتیجه را در پی دارد.

swot

چشم اندازی به نام SWOT

SWOT مخفف نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها است. اغلب با چهار کادر در یک ربع نشان داده می‌شود که هر جعبه با یکی از آن چهار کلمه برچسب‌گذاری شده است.

هدف این جلسه طوفان فکری تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای مرتبط با مشکل فعلی است که با آن روبرو هستید. از این اطلاعات، اغلب می‌توانید راه روبه‌جلو را با به حداقل رساندن تهدیدها، به حداکثر رساندن نقاط قوت، ایجاد نقاط ضعف و در آغوش گرفتن فرصت‌ها پیدا کنید.

طوفان از راه دور

برای استفاده از طوفان راه دور به هیچ قدرت خاصی نیاز ندارید. در عوض، تمام چیزی که لازم است قدرت بی‌نظیر تخیل است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که چشمان خود را ببندید و تصور کنید که در محیط دیگری هستید. این می‌تواند خانه شما، محل تعطیلات موردعلاقه شما، مکانی خاص و الهام‌بخش در این سیاره یا حتی یک کافه محبوب شما باشد.

«مقصدی» را انتخاب کنید که به شما احساس آرامش و الهام‌بخشی دهد. حالا تصور کنید برای حل مشکل فعلی خود از محل «مقصد» خود چه‌کاری انجام می‌دهید. اگر منابع نامحدودی داشتید چه؟ اگر موانع فعلی شما وجود نداشت چه؟ آن‌وقت چگونه با مشکل برخورد می‌کنید؟

در بسیاری از موارد، طوفان از راه دور، ایده‌های جدیدی را آزاد می‌کند، زیرا شما به محدودیت‌های محیط خود غلبه کردید. شما می‌توانید این کار را خودتان یا با یک گروه انجام دهید.

شکل دادن به طوفان

بسیاری از ما خیال‌پردازی کردیم که یک روز را به‌جای کسی که تحسینش می‌کنیم زندگی کنیم. این شخص می‌تواند یک بازیگر مشهور، یک فرد موفق دنیای تجارت یا حتی یکی از بستگان محبوبتان باشد. تصور کنید اگر به‌جای فردی بودید که تحسینش می‌کنید، برای حل مشکل فعلی خود چه می‌کردید.

طوفان نقشه راه

شاید درحال‌توسعه دوره آنلاین بعدی خود باشید. شما می‌دانید که می‌خواهید با این دوره به چه چیزی برسید و کاملاً مطمئن هستید که می‌خواهید دوره چگونه شروع شود، اما مطمئن نیستید که در ادامه چه اتفاقی می‌افتد. اینجاست که طوفان نقشه راه وارد عمل می‌شود. در طول طوفان نقشه راه، هدف شما ترسیم هر مرحله از فرآیند برای رسیدن شما از نقطه A به نقطه B است.

این نوع طوفان اغلب در یک گروه بهترین نتیجه را دارد زیرا همه می‌توانند ایده‌های خود را به اشتراک بگذارند و به اتصال نقاط کمک کنند. بااین‌حال، این بدان معنا نیست که شما نمی‌توانید به‌تنهایی طوفان نقشه راه را انجام دهید. روی افزودن هر «نقطه» جدید در فرآیند تمرکز کنید و نحوه اتصال آن‌ها را به روشی منطقی بیابید.

طوفان فرهنگی

همه ما می‌دانیم که هنجارهای فرهنگی چقدر در بازاریابی دیجیتال مهم شده‌اند. درک ویژگی‌های جمعیتی و سایر ویژگی‌های مخاطبان ضروری است تا بتوانید به‌طور مؤثر برای آن‌ها بازاریابی کنید. شما مجموعه‌ای از هنجارهای فرهنگی خود را دارید که شخصیت شما را مشخص می‌کند و بر فرآیندهای شناختی شما تأثیر می‌گذارد؛ اما اگر بتوانید آن هنجارهای فرهنگی را کنار بگذارید و به شخص دیگری تبدیل شوید چه اتفاقی می‌افتد؟ اگر فقط برای مدت کوتاهی باشد؟

در طول طوفان فرهنگی، هدف شما این است که خود را از نظر میراث فرهنگی، پیشینه و سایر مشخصات جمعیتی به‌جای دیگران قرار دهید. به‌عنوان آن شخص، چگونه به مشکلی که با آن روبرو هستید برخورد می‌کنید؟

طوفان نوشتن کور

این تکنیک طوفان فکری بهتر است به‌تنهایی انجام شود، اما چندین نفر می‌توانند آن را هم‌زمان انجام دهند. شما یا همه اعضای تیمتان یک ورق کاغذ دریافت می‌کنید. یک تایمر را برای مدت‌زمان مشخصی مانند 15 دقیقه تنظیم کنید و از آن زمان برای نوشتن مداوم استفاده کنید.

خودتان را سانسور نکنید یا به کلماتی که روی کاغذ می‌آورید فکر نکنید. در عوض، به همان سرعتی که ایده‌هایتان به ذهنتان می‌رسد، تمرکز کنید. اگر این کار را با گروه انجام می‌دهید، بعداً می‌توانید صفحات یکدیگر را بخوانید و شاید بین ایده‌هایی که هرکدام به ذهنتان رسیده ارتباط پیدا کنید.

طوفان معکوس

شاید نام مهندسی معکوس را شنیده باشید. طوفان معکوس به روشی مشابه عمل می‌کند. در طوفان معکوس، هدفی را که می‌خواهید به آن دست‌یابید یا مشکلی را که می‌خواهید حل کنید، در نظر می‌گیرید، سپس آن را روی سرش می‌چرخانید. اگر نمی‌خواهید به آن هدف برسید یا آن مشکل را حل نکنید چه؟ برای جلوگیری از پیشرفت خود چه‌کاری انجام می‌دهید؟

کمی عجیب به نظر می‌رسد، اما درواقع می‌تواند به شما کمک کند تا بینش بهتری نسبت به کسب‌وکار و محصولات دیجیتال آنلاین خود به دست آورید. شاید متوجه شوید که درواقع موفقیت خود را با کار بر خلاف هدف خود خراب کرده‌اید.

طوفان پنج چرا

تکنیک طوفان پنج چرایی بر توانایی شما در زیر سؤال بردن مفروضات خود و به دست آوردن بینش در مورد مشکل خود از طریق پرسیدن سؤالات بیشتر متکی است. شما می‌توانید آن را به‌تنهایی یا به‌عنوان یک تیم انجام دهید.

با نوشتن مشکل یا هدف خود شروع کنید. سپس، با استفاده از پنج یادداشت، شروع به زیر سؤال بردن فرضیات خود کنید.

اولین یادداشت باید به این سؤال پاسخ دهد که «چرا این مشکل است؟» در یادداشت دوم خود، به این سؤال پاسخ دهید: «چرا این درست است؟» شما در اینجا به بیانیه‌ای اشاره می‌کنید که در اولین یادداشت خود بیان کردید.

این کار را ادامه دهید تا به آخرین یادداشت برسید. اکنون باید پنج عبارتی داشته باشید که به این سؤال پاسخ دهد: «چرا؟»

اگر این کار را انجام می‌دهید بخشی از گروه است، مطمئن شوید که همه می‌توانند یادداشت‌های یکدیگر را ببینند. حتی می‌توانید همه آن‌ها را روی یک دیوار قرار دهید. چه الگوهایی به وجود آمده است؟ چگونه می‌توانید آن علامت‌های سؤال را به مراحل بعدی قابل‌اجرا تبدیل کنید؟

طوفان فکری با پنج چرا

«چه می‌شد اگر» طوفان

این‌یکی دیگر از تکنیک‌های طوفان فکری مبتنی بر سؤال است. شما نخواهید پرسید، «چرا؟» در عوض، سؤال روز این است که «چه می‌شود اگر؟»

با یک عبارت what-if شروع کنید. به‌عنوان‌مثال، «اگر ما مخاطبان خود را برای دوره آنلاین بعدی محدود کنیم چه؟»

به پرسیدن این سؤالات ادامه دهید تا زمانی که شاهد ظهور الگوها و شکل‌گیری ایده‌های عالی باشید. هدف این نیست که تصور کنید چه‌کاری باید انجام دهید، بلکه این است که چه‌کاری می‌توانید انجام دهید.

طوفان سریع ایده

در طوفان ایده پردازی سریع، هدف این است که خود را به‌جای مخاطبان خود قرار دهید. به‌جای اینکه مانند یک متخصص تجارت دانش فکر کنید، مانند افرادی فکر کنید که ممکن است محصولات دیجیتال شما را بخرند. شروع به نوشتن ایده‌ها بر اساس آنچه در مورد مخاطبان خوددارید، کنید. چه چیزی می‌خواهند یاد بگیرند؟ چگونه می‌خواهند آن را یاد بگیرند؟ چه قالبی یادگیری را مؤثرتر می‌کند؟

هر بار که سؤال جدیدی مطرح می‌کنید، ایده خود را به مسیر جدیدی ببرید. هدف این است که در کمترین زمان تا حد ممکن ایده‌ها را روی کاغذ بیاورید.

مثالی برای طوفان فکری

اکنون‌که با تکنیک‌های طوفان فکری آشنا شدید، بیایید سناریوی بالقوه‌ای را بررسی کنیم که ممکن است برای محصولات تجارت دانش خود از آن استفاده کنید. فرض کنید می‌خواهید یک سایت عضویت برای افرادی ایجاد کنید که می‌خواهند در مورد عکاسی بیشتر بیاموزند. هدف شما ارائه اطلاعات عمیق برای شاترهای مشتاق در یک محیط مساعد برای یادگیری است. شما فقط مطمئن نیستید که چگونه آن را انجام دهید.

با نقشه ذهنی شروع کنید. هدف را در مرکز کاغذ بنویسید، سپس ایده‌های طوفان فکری را از همان مفهوم اصلی شروع کنید. به سؤالات مرتبط با نیازها، اهداف و خواسته‌های مخاطبان خود پاسخ دهید. سپس به سمت ایده پردازی سریع بروید. به‌جای مخاطبان خود قرار بگیرید و دریابید که آن‌ها از دوره عضویت شما چه انتظاری دارند. چگونه می‌توانید سطح دانشی را که به اشتراک می‌گذارید ارتقا دهید تا حق عضویت ارزش مشارکت آن‌ها را داشته باشد؟

همان‌طور که می‌بینید، طوفان فکری می‌تواند ایده‌های مختلف و راه‌های بالقوه زیادی برای موفقیت به همراه داشته باشد. بعدازاینکه همه این اطلاعات را نوشتید، شروع به طرح ایده‌هایی کنید که شایستگی ندارند یا منابع لازم برای به دست آوردن آن‌ها را ندارید. اکنون شما با گروهی از ایده‌ها باقی‌مانده‌اید که ممکن است به‌طور بالقوه جواب دهند.

در نهایت اینکه …

طوفان فکری فقط برای دانش آموزان دبیرستانی که نیاز به نوشتن مقالات تحقیقاتی دارند نیست. این‌یک تکنیک بسیار مؤثر برای متخصصان تجارت دانش است که می‌خواهید کسب‌وکار خود را به سمت مسیرهای جدید هیجان‌انگیز سوق دهید.

هنگامی‌که هدف پشت طوفان فکری را درک کردید، می‌توانید شرایط ایدئالی را برای یک جلسه طوفان فکری ایجاد کنید. با قوانین طوفان فکری آشنا شوید تا از مسیر خارج نشوید. به یاد داشته باشید که می‌توانید خودتان یا با یک گروه طوفان فکری کنید. تصمیم کاملاً با شماست

با آماده کردن گروه یا خودتان برای جلسه طوفان فکری شروع کنید. اطمینان حاصل کنید که شما و هر کس دیگری که درگیر است مشکل را کاملاً درک کرده‌اید. این وظیفه شماست که جلسه بحث یا طوفان فکری را در مسیر درست هدایت کنید. سپس تنها کاری که باید انجام دهید این است که اقدام کنید. چندین تکنیک طوفان فکری را امتحان کنید تا زمانی که بهترین روش را برای شما و/یا تیمتان پیدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگذاری ...